top of page

Duurzame verf

van de aarde, voor de aarde

De schilderijen van duurzame verf zijn gemaakt met natuurlijke aarde en minerale pigmenten. Dat is in deze tijd bijzonder. Toch was het ooit heel gewoon. In de prehistorie maakten onze voorouders al grotschilderingen met aardepigmenten. Ook de ‘Oude Meesters’ maakten in de schilderkunst gebruik van natuurlijke pigmenten om hun verf te maken. De houdbaarheid, kleur- en lichtechtheid van de milieuvriendelijke verf is dan ook uitzonderlijk goed. En wanneer je kiest voor duurzame kunst, is dat een goede keuze voor het milieu.

“De aarde geeft de mooiste kleuren”

Het kleurenpalet van de aarde is immens groot. 'Aardetinten’ zijn bekend, maar het is verrassend dat er ook hele felle aardekleuren zijn. Iedere kleur heeft een eigen betekenis, karakter en structuur.

 

Aardepigmenten zijn kleiafzettingen in de grond, die verschillende mineralen bevatten die hun kleur bepalen.

Oorsprong

250.000 Jaar geleden zijn de eerste kunstwerken met aarde pigmenten gemaakt.

De natuurlijke kleurpigmenten die ART Eva Maria nu gebruikt komen uit klei, zand, rots en oceaan afzettingen uit o.a. Italiê, Frankrijk en de Verenigde Staten. Ze zijn duurzaam gewonnen en geoogst uit generaties oude steengroeven van familiebedrijven.

Kleurenpalet

Naast rustige en warme tinten, zoals: oker, sienna, omber, grijs, zwart, wit, zijn er ook expressieve kleuren zoals: geel, rood, blauw, turquoise, violet en groen. De diepe kleuren reflecteren mooi onder verschillende lichtomstandigheden. Dit komt omdat de pigmenten wat groter en onregelmatiger van structuur zijn dan synthetische pigmenten in fabrieksverf.

Mix & Match

ART Eva Maria maakt een selectie van verschillende aarde en minerale pigmenten. De kleuren worden met natuurlijke, milieuvriendelijke bindmiddelen gemengd. De verf is non-toxic: vrij van plastic en synthetische oplosmiddelen, Dan worden de aluminium tubes gevuld en kan het schilderen beginnen.

Op reis met aardekleuren

“Ik voel al lange tijd de wens en de noodzaak te werken met eco-proof materialen en mijn eigen milieuvriendelijke verf te maken. Als kunstenaar ben ik steeds bezig om nieuwe technieken en ideeën te ontwikkelen. Ik verdiep me in natuurlijke materialen. Duurzaamheid kost tijd. Ik leer de verschillende karakters van de kleurpigmenten kennen en zal me hierin blijven verdiepen. De tijd is nú om een omslag te maken naar milieuvriendelijke kunst.”  Eva van den Hamsvoort

bottom of page