top of page
Eva in Stedelijk Museum Breda

Eva van den Hamsvoort | ART Eva Maria

Eva van den Hamsvoort studeert in 1993 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost. Ze vestigt zich als ART Eva Maria, specialist in persoonlijke kunst. Gemaakt vanuit haar eigen belangstelling – voor mensenmenigten, dansers, de kwetsbare natuur en dieren – maar bestemd voor de ander. Vanuit een herinnering werkt Eva in allerlei materialen en technieken op papier, hout of doek. Laag over laag, wat haar schilderijen doorleefd en ambachtelijk maakt. Een intuïtief proces waarbij haar hand als vanzelf beweegt en haar emoties verbeeldt in lagen, kleuren en lijnen.

Tekst: Stedelijk Museum Breda

Daarna is de kunst niet meer van mij en open voor de ogen van andere mensen.  Eva

Portretkunst


“Ik observeer graag gezichten om na te gaan hoe iemand zich voelt en waar de gedachten van iemand zijn. Het mysterieuze van een persoon fascineert me en portretkunst – de studie van gezichten – is waarin ik me heb gespecialiseerd om te begrijpen hoe emoties worden verbeeld.

Door het creëren van portretten, ben ik in staat de tegenstellingen in iemand tot leven te brengen. Ik kan ook hierdoor mijn eigen verhaal vertellen, omdat de emotie van de geportretteerde, me vaak iets leert over mijzelf of een essentiële waarheid van de menselijke natuur.”

Portret Eva van den Hamsvoort

“Ik werk met focus en spontaniteit. Vaak ontdek ik een onverwachte harmonie of verborgen verrassingen in één gezicht. Wanneer mijn portretten naast elkaar worden geplaatst, laten ze een reeks kleurrijke, expressieve mensen zien in verschillende stemmingen, poses en perspectieven.”

Realiteit en verbeelding


“​Ik zie de natuur – zowel landschappen als gezichten – als een geschenk dat zich aan mij toont. Het gevoel dat de natuur in me oproept, vang ik in beeld.

De werkelijkheid op een realistische wijze weergeven is niet mijn doel, ik laat graag mijn persoonlijke manier van kijken zien.”

Portretfoto: Edwin van Schravendijk

ART blogs

bottom of page