top of page

Het familieportret

Wil jij met je familie vastgelegd worden op een schilderij waar je heel lang plezier van hebt?


5 Soorten familieportretten met tips die je helpen om een uniek familieportret te laten maken.


Een ‘familie schilderij’ is een klassiek thema binnen de kunst. Mensen laten zichzelf en anderen graag portretteren. Je wilt letterlijk en figuurlijk gezien worden, zoals je bent of graag gezien wordt. En het is extra waardevol wanneer je in een kunstwerk wordt geportretteerd met de mensen die jou het meest dierbaar zijn.


Familieportret, met je gezin op het doek vereeuwigd
Familieportret, met je gezin op het doek vereeuwigd

Maak een persoonlijk statement met een geschilderd familieportret aan de muur




ART Eva Maria is gespecialiseerd in het schilderen van familieportretten. Dit zijn schilderijen van jou, je gezin en je hele familie. Eva van den Hamsvoort heeft veel succes met het schilderen van mensen en in de afgelopen jaren een eigen stijl ontwikkeld. Het familieportret kent vijf categorieën.


De vijf verschillende type familieportretten zijn:

  1. Het spontane familieportret

  2. Het harmonieuze familieportret

  3. Het minimalistische familieportret

  4. Het feestelijke familieportret

  5. Het familiediner portret


Door deze onderverdeling heb je een duidelijk overzicht van wat er allemaal mogelijk is in de wereld van het familieportret. Je kunt kiezen hoe jíj jouw familie graag terugziet op het schilderij. Iedere categorie wordt vergezeld van een Kunst Tip, zodat iedereen zal shinen op het doek!



Een origineel cadeau is een geschilderd familieportret ter ere van een verjaardag of jubileum. Schilderij door Eva van den Hamsvoort.
Een origineel cadeau is een geschilderd familieportret ter ere van een verjaardag of jubileum. Schilderij door Eva van den Hamsvoort.

 

Goed om vooraf te weten: Eva maakt het familieportret in haar atelier in Breda. Ze schildert een familieportret altijd met behulp van foto's. Deze foto's zijn voor haar een geheugensteuntje en dienen als schetsmateriaal. Bij voorkeur maakt ze die zelf: op locatie, bij je thuis of in het atelier. Dan heeft ze een goede indruk van de persoonlijkheden, Een voordeel is dat je niet lang hoeft te poseren. Soms is een fotosessie vooraf praktisch niet mogelijk en wordt het schilderij gemaakt vanuit foto's die beschikbaar zijn.

 


1. Het spontane familieportret

Sfeer en gezelligheid


Het spontane familieportret: in beweging op een mooie locatie
Het spontane familieportret: in beweging op een mooie locatie

Dit is een schilderij waarin mensen een actieve houding aannemen. De wens is dan om niet té geposeerd op het doek te staan. Dat levert een dynamisch schilderij op. Spontaan zijn betekent ook ontspannen zijn, dus het is een goed idee om voor een dergelijk schilderij verschillende foto’s te maken in een losse sfeer waar iedereen zich thuis voelt. Eva maakt graag foto’s op locatie. Dit kan vaak binnen een uur, soms duurt het wat langer. Deze foto’s gebruikt ze voor het schilderij. Van de foto’s maakt ze één compositie, die je eerst als schets te zien krijgt. Zo heb je al een idee in welke houding de personen geschilderd worden, waar ze op het kunstwerk komen te staan en hoe de achtergrond eruit ziet. Fragmenten uit verschillende foto’s worden tot één geheel gecombineerd. Al je wensen komen samen op één doek.


KUNST TIP Het spontane familieportret is niet té formeel. Het is leuk als er beweging is: mensen die lopen, kinderen die spelen. Om helemaal op je gemak te zijn, ga je voor dit portret naar je favoriete plek. Waar hebben jullie als gezin of familie het altijd leuk samen? Zoek een mooie plek uit op het strand, in het bos of in je tuin.



2. Het harmonieuze familieportret

Rust, ruimte, harmonie


Het harmonieuze familieportret: warme familiebanden in een klassieke compositie.
Het harmonieuze familieportret: warme familiebanden in een klassieke compositie

Dit is een portret waarin mensen een klassiek geheel vormen en de warme familieband op een harmonieuze manier wordt uitgedragen. De compositie van het kunstwerk is mooi in balans. De setting kan binnen of buiten plaatsvinden. De koppels of gezinnen staan bij elkaar en samen vormen ze één grote familie. Mensen houden elkaar vast, staan dicht bij elkaar om de nauwe familieband te benadrukken. Omdat ieder familielid zo’n schilderij op een mooie plek wil ophangen, kunnen er meerdere varianten worden gemaakt. De variatie kan zijn in houding, achtergrond of de personen die centraal staan. Dan heeft ieder koppel of gezin een eigen schilderij. Er kan ook één schilderij gemaakt worden, waarvan hoogwaardige Fine Art reproducties gemaakt worden op canvas of andere materialen. Informeer naar de mogelijkheden.


KUNST TIP Voor een harmonieus schilderij is het mooi wanneer de kleding qua kleur op elkaar is afgestemd. Kies een hoofdkleur en iedereen geeft daar een persoonlijke draai aan. Zo versterk je het groepsgevoel.




Een schilderij waar iedereen bij elkaar is.

Dat verdient een mooie plek in huis!




3. Het minimalistische familieportret

Eenvoud met doordachte lijnen en vlakken


Het minimalistische portret geeft een fijne ‘zen’-sfeer
Het minimalistische portret geeft een fijne ‘zen’-sfeer

Wanneer je van abstracte kunst houdt, zal een familieportret, dat geabstraheerd geschilderd is je aanspreken. Een minimalistisch portret heeft een kleurenpalet van één, twee of drie tinten. Door een subtiel gebruik van de kleuren maakt Eva een kunstzinnig resultaat. Een portret is minimalistisch wanneer de personen niet letterlijk afgebeeld worden, maar wel herkenbaar zijn. Dit kan met een silhouetportret, maar ook door alleen de belangrijkste contouren van de mensen met geschilderde lijnen weer te geven.


KUNST TIP Minimalisme bereik je ook door te kiezen voor veel wit. Een schilderij in wit, kun je dan nog iets zien? Jazeker wel! Wit in al haar gradaties geeft een bijzonder zen-gevoel.



4. Het feestelijke familieportret

Er is altijd iets te vieren!


Het feestelijke familieportret: vier het leven en de liefde
Het feestelijke familieportret: vier het leven en de liefde

Een feest is een uitgelezen gelegenheid om je familie vast te laten leggen op doek. Dit heet een Love & Life Paint. Familiefeesten zijn er in alle soorten en maten: verjaardagen, trouwfeesten, trouwjubilea, slagen voor diploma of rijbewijs. Hoe klein of groot een feest ook is, er komen mensen bij elkaar. Dat is een mooie gelegenheid om iedereen weer eens te zien. Je mooi versierde huis of de feestlocatie is de perfecte setting om vast te leggen op schildersdoek. Terwijl jij, je familie en je vrienden druk bezig zijn met feesten, maakt Eva van iedereen die op het schilderij komt foto’s, zonder de feestgangers te storen. Later maakt zij met de foto’s in het atelier een schets. Pas na jouw goedkeuring wordt het schilderij gemaakt. Zo voldoet het eindresultaat aan al jouw wensen en kan je nog heel lang nagenieten van een feestelijke dag!


KUNST TIP Voor het feestelijke familieportret hoef je maar één ding te doen: gewoon jezelf zijn en relax! Wanneer jij ontspannen bent op het feest, zijn de mensen om jou heen dat ook. ART Eva Maria kan foto's maken op jouw feestlocatie. Vind je het fijn om naderhand foto's aan te leveren, omdat er al een fotograaf is of vrienden en familie maken al veel foto's? Dat kan uiteraard ook. Samen komen we tot een prachtig schilderij.



5. Het familiediner portret

Samen aan tafel praten en genieten


Het familiediner portret: samen genieten aan tafel
Het familiediner portret: samen genieten aan tafel

Een fijne gelegenheid om bij te praten met je familie is een etentje thuis of een diner in een restaurant. Je zit samen aan tafel met lekkere gerechten die er kleurrijk en smakelijk uitzien. Het licht is sfeervol en je vindt het fijn bij elkaar te zijn, bij te praten en te genieten van een heerlijke avond. Dit is een mooie setting om vast te leggen op een familieschilderij. Een diner geeft een mooie en speelse compositie. Dat wisten de schilders uit vroegere tijden al. Dit thema is al vaak geschilderd door bekende kunstenaars als Jan Steen en Van Gogh. De Aardappeleters is niet voor niets een wereldberoemd kunstwerk.


KUNST TIP Bij een schilderij van een familiediner is de compositie van essentieel belang. Je wilt graag dat mensen goed herkenbaar zijn en niet alleen met hun rug in beeld zijn. Het is soms even puzzelen met de houdingen. Hoogteverschillen en dynamiek werken erg goed: een persoon staat met een schaal in de handen, twee zittende mensen kijken naar elkaar, iemand praat met gebarende handen, een kindje dat voorbij loopt... Eva denkt graag met je mee en maakt het liefste zelf de foto’s, die dienen als schetsmateriaal voor het schilderij dat ze met aandacht maakt in het atelier.


Ontdek meer over het familieportret


Familieportret in opdracht in het atelier
Familieportret in opdracht in het atelier

Wat kost het om een geschilderd familieportret te laten maken?

Dat hangt af van het formaat en het type portret. Bekijk de prijslijst.



Hoe werkt dat, een schilderij laten maken?

Een schilderij laten maken door ART Eva Maria is een helder proces en kent 5 eenvoudige stappen.



Een geschilderd familieportret passend in je interieur
Een geschilderd familieportret passend in je interieur


Interesse in een geschilderd familieportret?

Neem contact op met ART Eva Maria


Enjoy LIFE Enjoy ART

Comments


bottom of page