top of page

Let's colour your life! Geef je leven kleur met een persoonlijk schilderij

Een kwestie van kleur: van fel tot pastelWow, die kleuren!

Wanneer mensen naar mijn schilderijen kijken, wordt vaak het kleurgebruik benoemd. Kleur valt op. De verf die ik gebruik heeft een hoge concentratie kleurpigmenten en spat van het doek. Ieder schilderij dat ik maak is een combinatie van vormen en kleuren. Het kleurgebruik speelt een grote rol. Het gebruik van kleur is allesbepalend voor de sfeer die ik wil uitdrukken in een schilderij.Liefde voor kleur

Voor een schilderij dat ik in opdracht maak, heb ik vooraf contact over de wensen van een schilderij. Wat en wie wil je graag terugzien op het doek en welke kleuren spreken je aan?. "Ik hou van héél veel kleur”, krijg ik regelmatig als antwoord en dan maakt mijn hart een sprongetje, ik maak graag kleurrijke schilderijen. Het combineren van kleuren is een persoonlijk proces dat ik laag op laag in een schilderij uitwerk.De functie van kleur

Kleur in een schilderij heeft een belangrijke functie. Kleur is zo veelzijdig. Ik geef je enkele functies die ik belangrijk vind en mede het eindresultaat van mijn schilderijen bepalen.


  • Herkenbaarheid De keuze voor een specifieke kleur helpt mij om onderwerpen in mijn schilderijen (mens, dier, voorwerp en landschap) herkenbaar te maken. Een blond persoon is makkelijk herkenbaar, wanneer ik verf toepas in een schilderij die blond haar suggereert. Met enkele rode vegen verf is een type auto meteen herkenbaar en je ziet, dat is een rode Ferrari in het schilderij. Door enkele zwart-wit vlekken te schilderen in een groen vlak, suggereer ik met verf grazende koeien in de wei. Een blauw vierkant op een witte, verticale lijn, dat is een verkeersbord. Het fijne van kleur is dat het me helpt een tafereel - met het gebruik van zorgvuldig gekozen kleuren - realistisch of impressionistisch herkenbaar te maken.

  • Stemming Kleur heeft een belangrijke functie, die betrekking heeft op je gemoedstoestand. Enkele voorbeelden: groen geeft rust, rood geeft warmte, geel geeft vrolijkheid. Een kleur kan je stemming beïnvloeden. Wanneer je in het bos wandelt, waar je veel groen om je heen ziet, voelt dat anders dan wanneer je in een wachtkamer met rode muren zit. We spreken ook van 'warme kleuren' en 'koele tinten'. Warme kleuren, zoals beige, bruin, rood, oranje en geel geven een behaaglijk, warm gevoel. Koelere kleuren, zoals blauw, grijs en groen geven rust, ruimte en zijn wat zakelijker. Er zijn natuurlijk allerlei nuances in kleuren. Er is ook wat koeler geel (citroengeel) ten opzichte van het warme geel van de zon. En er is warmgroen (olijfgroen) ten opzichte van appeltjesgroen dat wat koeler is. Kleur is overal en in allerlei nuances en beweegt mee met het licht.

  • Esthetiek Kleuren vinden wij mooi of lelijk. We hebben een ingebouwde antenne van wat we mooie kleurcombinaties vinden. Dat kan bijvoorbeeld al in je jeugd bepaald zijn. Als kind had ik een oranje/groene slaapkamer en nog steeds vind ik dit een leuke combinatie. Ik geloof niet in het 'vloeken' van kleuren. Kleuren passen bij elkaar, soms is er een derde kleur nodig om ze met elkaar te verbinden. Sommige mensen houden erg van hele felle kleuren of een mix van bonte kleuren, anderen geven de voorkeur aan pastelkleuren of naturelle tinten. Je kleurvoorkeur kan ook veranderen en is in de zomer wellicht anders dan in de winter. Kleur speelt een belangrijke rol in de schilderkunst en wordt ook beïnvloed door de mode- en designwereld.

  • Identiteit Onze kleurvoorkeur wordt mede bepaald door de omgeving waarin je bent opgegroeid, de rol van trends en je stemming. Aan welke kleur heb jij behoefte op welk moment? Voor mij voelt het soms net als met eten, heb ik behoefte aan zoet, zuur of misschien iets zouts. Nadat ik een schilderij heb gemaakt met natuurlijke kleuren en pasteltinten, vind ik het heerlijk om daarna te werken met felle, heldere kleuren, of zelfs zwart/wit. In het enorme scala aan kleuren heb je waarschijnlijk een persoonlijke voorkeur. Een kleur waarbij jij je vertrouwt voelt, die je aanspreekt en iets over jou zegt. Het is leuk om na te denken over een situatie, periode of persoon en te kijken of er een bepaalde kleur in je opkomt. Wat is jouw favoriete kleur of kleurcombinatie en waarom?


Bekijk het portfolio voor kleurinspiratie


Live Painting met extra detaillering van een sport event. Een functioneel en sportief kleurenpalet.
Live Painting Extra detaillering van een sport event. Een functioneel en sportief kleurenpalet.

Persoonlijke voorkeur

Als kunstenaar, die persoonlijke schilderijen in opdracht maakt, vind ik het fijn je in jouw kleurwensen te verdiepen. Vaak laten opdrachtgevers me vrij en kijk ik naar welke kleuren ik bij hen vind passen.Kleurtrends

Er is binnen de schilderkunst ook sprake van kleurtrends. De revival van de Oude Meesters zorgt voor warme, behaaglijke, diepe kleuren. De aandacht voor duurzaamheid in de maatschappij laat natuurlijke kleuren floreren. Ieder kleurtrend heeft weer een tegenreactie en nu zijn dat felle, levendige kleuren. Grote contrasten, colour blocking en een mix van ultramarijn, turquoise, felgeel, knaloranje, pink en paars is allerlei gradaties, van lila tot purper.


Eva van den Hamsvoort met een Live Painting Extra detaillering met paars als belangrijke kleur.
Paars als belangrijke kleur in een Live Painting met Extra detaillering

Een veelzijdig kleurpalet

In mijn schilderijen maak ik gebruik van een grote hoeveelheid aan kleuren. Dat zijn soms hele subtiele kleurnuances of meer contrastrijke kleuren. Dat zie je extra goed wanneer je een schilderij van heel dichtbij bekijkt. Een kleur bouw ik op uit verschillende lagen en tinten. Dat maakt een schilderij tijdloos en past het goed in jouw persoonlijke omgeving.Let's colour your life!

Geef je leven extra kleur met een persoonlijk schilderij. Wil jij ook een kleurrijk schilderij laten maken? Neem contact opKleurrijke kunst aan de muur

Bekijk ook de Online ART Gallery voor een kleurrijk kunstwerk aan je muur.
댓글


bottom of page